NSF ABspeiderne.no

Kjempefest på Grønland

I helgen var to hundre speidere fra ABspeiderne samlet til høstens store JOTA-arrangement, hvor speidere og radioamatører møtes for å delta i grensesprengende radiokommunikasjon. Godt over 50 stasjoner var forhåndsregistert som aktive i årets arrangement her i Norge. Også den internasjonale romstasjonen ISS deltok i årets JOTA. Det var astronauten og radioamatøren Mike Fossum KF5AQG som opererte fra ISS. Samtidig som radiospeidingen pågikk var det tid til egen GPS løype, bruskasseklatring og utendørskonsert under en fantastisk stjernehimmel på Grønland i Vestmarka.

Lørdag morgen møtte 137 speidere fordelt på 24 patruljer fra Asker og Bærum opp på Vestmarksetra for å delta på årets JOTA og GPS løype. Speiderne fikk med seg en GPS mottager som var plottet inn med kartkoordinater til de fem ulike postene som skulle besøkes. Ved hver post skulle speiderne svare på spørsmål som på forhånd var lagt ut. Oppgavene dreide seg om, Speiding i 100 år, morse, GPS og kart oppgaver og til slutt en praktisk oppgave. Her skulle de lage et solur og ta det med til innrapporterings plassen på Grønland. Den tredje posten var en meldepost hvor patruljene skulle koke et medbrakt egg. Løypen endte på Grønland hvor patruljene slo leir. Førsteplass og vandrekopp gikk til Gaupe fra 1. Tanum. Det ble også delt ut fire premier for vell gjennomført løp. Post 1 vant Blekksprut fra Asker 1. post to vant Bever fra Nadderud. Post fire vant Gaupe fra 1. Tanum mens post fem vant Hauk fra 1. Rykkinn.

Radiospeiding
JOTA er en forkortelse for "Jamboree on the air" som betyr "speiderleir på lufta". Tre ivrige karer fra Asker og Bærum gruppe av Norsk Radio Relæ Liga stilte opp med radioutstyr og speidere og patruljer hadde kontakt med andre speidere i andre deler av Norge og Norden. 

Festmiddag

grlgr1.jpg

Fem griller stod klare med alt en sulten speider ønsker. Og et helt kokketeam serverte det lekreste av grillretter og salater. På forhånd hadde speiderne hakket opp grønnsaker, laget salater tredd grillspydd og blandet til ulike sauser alt dette under ledelse av en profesjonell kokk.

Utendørskonsert i skogen

Det har aldri vært arrangert noe lignende på Grønland. En gjeng entusiastiske speidere hadde jobbet hele fredagen og lørdagen med en kjempe utendørs scene med et strømaggregat på ett og ett halvt tonn for å levere nok strøm for å drifte kjempehøytalere og et spektakulært lysshow som skulle til for å kunne presentere tre grupper som bestod av Robin og Bugge, Shepherd+Definite og Evig Poesi. En utendørskonsert midt inne i skogrlconradi.jpggen under en fantastisk stjernehimmel vil bli husket i lang tid. Allerede nå planlegges det et lignende arrangement til neste år JOTA som også arrangeres i midten av oktober 2012, sier prosjektleder Tor Bergersen i Asker og Bærum krets av Norges Speiderforbund.

Bursdag
Søndag var det feiring av Grønland som har vært speiderkretsens storstue i femti år. Det ble servert boller og brus som er vanlig på en bursdag. Samtidig fikk bursdagsbarnet besøk av ordføreren i Asker kommune, Lene Conradi som åpnet bursdagfeiringen. Morten Skauge formannskapsmedlem og leder av Sektor for frivillighet, idrett, kirke og kultur i Bærum kommune sammen med Hans Kristian Solberg i ABUR.